בשנים האחרונות אנו נחשפים למגוון רחב של סדנאות והרצאות בשלל תחומים. בהמון אירועים יש העשרות ותכנים שונים שמועברים באחד משני הפורמטים הללו.

אם אתם מארגנים אירוע, ורוצים ללוות אותו בתוכן מתאים, או שסתם חשוב לכם להעשיר את המשתתפים בידע ובהיכרות עם תכנים נוספים, הרצאה או סדנה הן אפשרויות נפוצות מאוד. כדי לסייע לכם לבחור בין שני הפורמטים הכנו כאן מדריך קצר.

סדנה והרצאה - הגדרות מדויקות

סדנה היא אירוע למידה מרוכז שמועבר בידי איש מקצוע מהתחום. המשתתפים לוקחים חלק פעיל בסדנה ומהווים חלק בלתי נפרד ממנה, אם בדיבורים ואם במעשים. מטרת הסדנה היא רכישת מיומנויות או ידע נוסף. יש סדנאות תיאורטיות שבהן מנהלים דיונים, ויש סדנאות מעשיות שבהן מתנסים במלאכות שונות.

הרצאה היא גם אירוע למידה, אבל בפורמט שונה. יש מומחה לנושא שעומד ומדבר בפני הקהל, והקהל פאסיבי לחלוטין, כל התפקיד שלו זה להקשיב וללמוד. בדרך כלל יהיו כמה דקות שיוקדשו לשאלות, אבל לא תהיה השתתפות מעבר

מהם ההבדלים בין סדנה להרצאה?

כדי שהדברים יהיו ברורים לחלוטין, וכדי שתדעו באיזה פורמט לבחור, הכנו רשימה של ההבדלים העיקריים בין סדנה והרצאה:

ההבדל הראשון קשור לאווירה. בהרצאה יש אווירה יותר רשמית עם מרצה אקטיבי ומאזינים פאסיביים. בסדנה האווירה פחות רשמית, ויש ריבוי משתתפים. אבל גם בסדנה יש מנחה שמנהל את האירוע ושולט בקהל כך שהסדנה תתקדם.

ההבדל השני הוא המטרה. הרצאה נועדה כדי להעביר חומר עיוני באופן תיאורטי לחלוטין, קצת כמו שיעור באוניברסיטה. סדנה נועדה להעביר ידע מעשי או ללבן סוגיות שפתוחות לדיון במעורבות של כולם.

ההבדל השלישי הוא החוויה משתתף בהרצאה יהיה פסיבי ויתמקד בלהקשיב למרצה ולנסות לרכוש את הידע. משתתף בסדנה יחווה את הלמידה 'על בשרו'.

אז מתי נבחר בהרצאה ומתי נבחר בסדנה?

הבחירה בין סדנה להרצאה לא תמיד קלה או מובנת מאליה, ואם חשוב לכם להעביר ידע מסוים לאנשים אחרים, אתם בטח ניצבים בפני השאלה הזו.

כדי לכוון אתכם לבחירה הנכונה, נמליץ לכם לחשוב על מספר משתנים. הראשון הוא סוג הידע שאתם רוצים להעביר. ידע תיאורטי שעדיף לשמוע מאיש מקצוע, או משהו מעשי יותר שעדיף לתרגל וליישם בעצמנו? כמובן שכדי להעביר את סוג הידע הראשון נעדיף הרצאה, וכדי להעביר את סוג הידע השני נעדיף סדנה.

הפרמטר השני נוגע לאנשי התוכן הרלוונטיים. יש מרצים שמתמחים בשיח מול קהל, ויודעים לרתק את האנשים ולשמור עליהם מרוכזים וקשובים. מצד שני, יש מומחים בתכנים מסוימים שיצליחו להעביר וללמד את התכנים שלהם דווקא דרך הפעלה חווייתית.

הפרמטר השלישי נוגע לקהל היעד. כנראה שאתם מכירים את קהל היעד שלכם, ויודעים להתאים לו את צורת העברת הידע הרלוונטי. אם קהל היעד יכול לשבת ולהקשיב בריכוז להרצאה זה מצוין, אבל יש קהלי יעד שעבורם יותר רלוונטי לבחור בסדנה.

הפרמטר הרביעי נוגע למספר האנשים שישתתפו בלמידה. אם יש לכם כמות אנשים גדולה, סביר יותר לקיים הרצאה. אם יש לכם מספר משתתפים מצומצם, אפשר ללכת על סדנה. אם מאוד חשוב לכם שתהיה סדנה אפשר לחלק את הקבוצה הגדולה לכמה קבוצות קטנות.

סדנה או הרצאה?

מה שחשוב להפנים זה שהתשובה לשאלה הזו לא מוחלטת, ואין משהו יותר טוב או פחות טוב. אלא שתי דרכים לרכישת ידע, ולכל אחת יש יתרונות וחסרונות. אם תגדירו היטב את קהל היעד ואת המטרות שלכם, תוכלו לבחור בפורמט הנכון.