היא אחת הסופרות והמשוררות המוערכות בישראל: יעידו על כך הפרסים הרבים בהן זכתה במרוצת השנים, וההכרה לה היא זוכה, בארץ ובעולם. הרצאותיה של גבריאלה אביגור רותם, העוסקות במגוון נושאים – הן מהספרות והן מהחיים – נחשבות למעשירות ביותר שניתן להעלות על הדעת.
אודות
גבריאלה אביגור-רותם נולדה ב-1946 בבואנוס איירס, בירת ארגנטינה, בשם גבריאלה גורמן. בגיל שלוש היא עלתה, יחד עם משפחתה, לישראל, והתיישבה בקיבוץ מפלסים. את שנות התיכון שלה היא עשתה בתיכון בליך (בו שימשה לאחר מכן כמורה), ואת שירותיה הצבאי בחיל האוויר.
העיסוק הרשמי הראשון של גבריאלה אביגור-רותם בכתיבה היה ב-1980, עם יציאת ספר השירים "דולציניאה". בתחילת שנות ה-90, כתבה היא ספר שירים נוסף ("חומות וקיסרים"), ולאחר מכן מספר רומנים מצליחים. הרומן הראשון פרי עטה, "מוצרט לא היה יהודי", זכה לשבחי המבקרים, והוא הקנה לה את פרס היצירה לסופרים עבריים מטעם קרן ראש הממשלה. הספר תורגם למספר שפות, ובכלל זה לערבית ולסינית.
ספרה "חמסין וציפורים משוגעות" (2001) הצליח להתעלות אפילו על הראשון. עליו, זכתה אביגור-רותם לשבחים אדירים: בין השאר, פרופסור גרשון שקד הגדיר אותה כיורשת של יעקב שבתאי, ואת הספר לטוב ביותר בעברית מאשר "זיכרון דברים" של אותו שבתאי. גם על ספר זה זכתה אביגור-רותם בפרס היצירה לסופרים עבריים, וכן בפרס נשיא המדינה לספרות.
ספרה האחרון, "אדום עתיק" (2007), נכנס לרשימה היוקרתית של תריסר ספרים עליהם הכריז New York Megazine כספרים הטובים ביותר באותה שנה שטרם תורגמו לאנגלית.
לאביגור-רותם תואר ראשון בספרות עברית ובספרות אנגלית, אותו סיימה באוניברסיטת תל אביב. במהלך השנים, היא שימשה כמרצה באוניברסיטת בן גוריון שבנגב ובאוניברסיטת חיפה. כיום, היא העורכת הלשונית של הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה.
גבריאלה אביגור-רותם נחשבת לאחת המומחיות הגדולות בישראל לספרות הישראלית, על גווניה: החל מספרות מקראית, דרך ספרות קלאסית ועד לספרות עכשווית. היא בקיאה עד רמת היסוד גם בז'אנרים שונים בספרות, הנכנסים גם הם אל הרצאותיה
הרצאות
מגוון ההרצאות שמעבירה גבריאלה אביגור-רותם רחב בכל קנה מידה, והוא נוגע לסיפור חייה האישי, ליצירותיו ולנושאים שונים אחרים בספרות העברית. הוא כולל, נכון לעכשיו, את ההרצאות הבאות:
- אחרי 60 שנה - בין יוחסנותו של האתרוג לקוצניותו של של הצבר ביצירותיהם של צברי סופרינו.
- מר ישראלי בן 60 - קווים לדמותו על רגל אחת.
- מה נורא המקום הזה ?- על לוקליות ישראלית במלאות 60 למדינה
- נעשה ונכתוב- על כתיבה מינורית במציאות מז´ורית ב-60 השנה האחרונות
- ספרות ישראלית וזהות ישראלית- אחרי שישים שנה
- הבחורות ההן, עם הקוקו והסאראפן- נשים בתולדות היישוב
- "לא דיברנו עוד על אהבה"- על טיבן של אהבות מקראיות
- הסינדרלה הלאומית, החתן והחמות- מקרה רות ובעז
- "להשתייר עם שירה"- בין שירה של עגנון לכרמן של מרימה
- ועוד מגוון עשיר של הרצאות